Tuesday, May 31, 2016

Resepi Kimchi Tuna Stew [김치 잠치 찌개]

Resepi Kimchi Tuna Stew [김치 잠치 찌개


.
BAHAN
Air - 1 1/2 cawan
Dried Seaweed - 1/2 cawan
Serbuk bilis - 1 sudu kecil
Minyak Masak - 1 sudu kecil
Bawang Besar Kuning - separuh biji hiris
Bawang Putih - 3 ulas hiris
Kimchi - 1 cawan
Serbuk Cili (gochukaru 고추가루) - 1 1/2 sudu besaq
Cili Kisar (gochujang 고추장) - 1 sudu besaq
Tuna - 1 tin kecil
Soft Tofu / Tauhu - ikut kesukaan 
Telur - 1 biji
Daun Bawang - sejemput (untuk tabur)
Hati - supaya ada ikhlas 😂
.
1. Baca basmallah, zikir dan selawat syifa naa..
2. First yang takde dalam video ni adalah buat seaweed+bilis stock dulu. Masukkan air, dried seaweed dan serbuk bilis dalam periuk (nak letak bilis biasa pun boleh, dalam sejemput ok kot). 3. Masak lebih kurang 10 minit. Angkat, tos dalam mangkuk untuk asingkan stock dan seaweed tadi. Ketepikan.
4. Dalam periuk panaskan minyak masak api sederhana.
5. Masukkan bawang besar dan bawang putih. Biar kekuning kuningan.
6. Masukkan kimchi, seaweed stock, serbuk cili dan cili kisar. Serbuk cili dan cili kisar tu bestnya pakai yang Korea punya tapi kalau takde jangan nangis pulak haha.. Boleh je guna serbuk cili baba's dan cili kering kisar biasa. Kurang Korea sikit la rasa dia. Siapa kesah kan.? Haha..
7. Biar mendidih then masukkan tuna, besarkan api.
8. Masukkan tofu dan gegaul manja. Takut hancur pulak kalau kacau hardcore sangat nanti..
9. Pecahkan telur. Telur tu sebolehnya takyah kacau, biar je dia masa seketul macam tu. Lagi best kuning telur tu biar separuh masak je pastu tutup api.
10. Taburkan daun bawang dan serbuk cili sikit nak kasi cantik dan umphh. (Omma punya ni takde daun bawang so potong bawang besar je kasi cantik kuikui).
11. Siap dah boleh hidang makan dengan nasi. Nasi tu kalau takde beras korea tapi nak fefeeling Korea jugak, campur beras biasa dengan beras pulut ratio 2:1. Rasa la sticky sticky sket.
12. Senyum, cakap alhamdulillah pastu cakap Oppa Saranghae sambil bayang muka hero Descendant of The Sun 😝

.

No comments: