Monday, May 21, 2018

RESEPI AYAM MASAK ROS

Bahan-bahan A:
1 ekor ayam – dipotong 12 (digaramkunyitkan dan digoreng)
1 biji tomato – dipotong kiub 
2 sudu besar kismis 
1 ketul kiub ayam atau 1 sudu besar serbuk Ayam Tumix 
3 sudu gula perang 
1 cawan air 
1 ½ cawan susu sejat 
2 batang serai - dititik 
2 helai daun pandan - disimpulkan 
Gula putih dan garam secukup rasa 

Bahan-bahan B (Ditumis): 
3 biji bawang merah - dihiris 
3 ulas bawang putih - dihiris 
1 inci halia – dihiris 
1 inci kulit kayu manis 
2 kuntum bunga lawang 
3 biji buah pelaga 
2 sudu besar kismis 

Bahan-bahan C: (disatukan dan dikisar) 
5 senduk nasi cili kering yang telah dikisar 
1 labu bawang besar 
4 ulas bawang putih 
1 inci halia 

Hiasan: 
Kacang pis di dalam tin – ditoskan airnya 
Daun sup 
Kismis 
Cili hidup/merah 

Penyediaannya: 
1. Ayam dibersihkan dan digaramkunyitkan. Perap selama 1 jam. 
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ayam sehingga ¾ masak dan ketepikan. 
3. Panaskan lebih kurang 2 senduk minyak di dalam periuk. Gunakan minyak ayam goreng tadi. Masukkan daun pandan dan kacau seketika sehingga naik wanginya. 
4. Kemudian masukkan bahan-bahan B diikuti dengan kismis. Tumis seketika sehingga bawang kekuningan. 
5. Selepas itu masukkan bahan-bahan C yang telah dikisar. Kacau rata dan tutup periuk. Masak sehingga terbit minyak. 
6. Setelah terbit minyak, masukkan 1 cawan air, sos tomato, buah tomato, kiub ayam, gula perang, gula putih, garam, dan serai. Kacau sebati dan biarkan ia mendidih. 
7. Selepas itu masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kaup balikkan dan biarkan 2 minit di atas dapur. 
8. Masukkan 1½ cawan susu sejat dan kacau rata. Dengan menggunakan api sederhana biarkan ia mereneh di atas dapur sehingga ayam masak. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah air sedikit. 
9. Setelah ayam masak, bolehlah ditutup api. 
10. Semasa menghidang, taburkan kacang pis dan kismis. Hiaskan dengan daun sup dan cili merah.

No comments: