Hola ! Salam Ramadhan ke-12.
kali ni sis nak share resepi sayur campur chinese style. sedap! tak tipu. hehe.. nak buat pun senang. sis nak simpan resepi kat blog untuk rujukan masa depan. al maklumla kuat pelupa~~ here we go resepi cara sis. cara simple & mudah.
bahan-bahan : (untuk 2-3 orang makan)
1 pokok bunga kubis *
1 pokok brokoli *
1 batang carrot *
>> nak tambah sayuran lain pun boleh <<
bahan tumis :
4 ekor udang
3 ulas bawang putih
1 cawan air
2 sb sos tiram
1 sb tepung jagung ( dibancuh dengan 2 sb air)
2 sb minyak masak
1 sk minyak sesame/bijan
cara masak :
1. bahan bertanda * kena rebus dulu, then letak dalam air ais supaya sayuran tak layu & rangup then toskan.
2. masukkan minyak, tumis udang kejap then masukkan bawang putih.
3. dah naik bau, masukkan 1 cawan air yang dibancuh dengan sos tiram. biarkan mendidih.
4. masukkan bancuhan tepung jagung.
5. dah pekat, tutup api & masukkan minyak bijan.
6. curahkan atas sayuran tadi.
TADDA! siap :)
No comments:
Post a Comment