Teringat nak update blog sebab nak simpan resepi mee kolok. eheee~even belum pernah buat tapi simpan dulu resepi. kalau sedap kita tak delete okeh.
Bahan-Bahan yang diperlukan:
- Mee Sanggul – 3,4 Gulung
- Perencah Sup – 1 Sudu Besar
- Daging Lembu – 100gm
- Bawang Putih – 5 Ulas (dicincang)
- Cili Api – 8 Biji
- Serbuk Lada Hitam – 1 Sudu Kecil
- Minyak masak – 4 Sudu Besar
- Kicap Manis – 5 Sudu Kecil
- Kicp Pekat – 1 Sudu Kecil
- Limau Kasturi – 2 Biji (ambil jusnya)
- Sos Ikan / Sos Soya – 1 Sudu Kecil
- Cuka – 1 Sudu Kecil
- Daun Bawang & Daun Sup (dihiris)
- Air Secukupnya
- Garam Secukup Rasa
Cara Penyediaan Sup:
- Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk.
- Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis.
- Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan)
Cara Penyediaan Mee:
- Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan.
- Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan.
- Masukkan pula mee yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi.
- Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
- Di dalam kuali yg sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng daging yang telah dihiris tadi.
- Masukkan kicap pekat, 1/2 sudu besar kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam. Keluarkan.
Cara Penyediaan Sambal:
- Tumbuk/kisar cili api dengan 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau tiada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
Cara Menghidang:
- Sediakan pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan.
- Kemudian taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan daun bawang.
- Sediakan juga semangkuk sup yg ditabur dengan daun sup sebagai kuahnya jika suka.
Sumber : resepi asal
No comments:
Post a Comment