Saturday, May 5, 2012

laksa utara mari . nice

Assalamualaikum !
sebab hari ni adalah hari cuti .
bila hari cuti = bosangggggg !!!
bila bosanggggg mula lah buang tebiat p library pagi-pagi buta !
buta ka ? dak sangat lah. tapi sebab cuaca tadi sangat-sangat nice so rasa macam romentik ja .
sebab tu panggil pagi buta .


bangun pagi-pagi
setelah dikejutkan fira berkali-kali
aku pun gagah jugak la celik mata
pi mandi , start momo
sorang sebijik , liza, fira , aku
belagak !


bawak pelan-pelan
rasa suasana pagi hari cuti
tak lama kemudian , sampai lah library


parking moto - jalan - naik lif - simpan barang kat loker -
jalan pi kat pintu masuk .


"eh, awat tak leh bukak ni?"


tolak lagi sekali . memang tak boleh .
peliksssss...
pastu teringat hari ni Wesak Dai.


"Eh, Johor amik cuti ni ?" -dang !-


Ok foineeeee....
Lagi frust dari tak dapat makan Tutti Fruity tahuuuuu.....


P amik beg - Berjalan pulang dengan hampa.


................................................................

Untuk hilangkan frust tertonggeng
kami plan nak buat makan - makan .

Jeng jeng
teringin nak makan laksa pulak !
Lagipun si irah teringin sangat nak makan.
Pi cari bahan-bahan masak.
-susah pulak kan nak cari ikan fresh area sini-tawaf 3 kedai tadi-hui-

dah dapat semua barang. jums.


Ni bukan bahan laksa . Ni Tutti Fruity Liza . Diimport Khas dari Welward .
Pencuci Mulut sebelum menerkam laksa.

Sebab hari ni , rumah aku jadi markas memasak,
tugas-tugas khas cik liza buat.
Ni hasil kerja cik liza.
Aku kat dapoq, masak bahan utama.
heh.





tak lama lepas tu.

TADAAAA ~!!
kuah dah siap.
semua orang menjamu selera dengan rakusnya.
terutamanya c irah.



yang nampak tangan tu irah punya. haha !



kuah sangat pekat. guna ikan sekilo lebih. =,=''





ni aku punya... wee ~

bahan-bahan :
1 bungkus laksa
1 kg ikan
2 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
1 biji timun
salad secukup rasa
1 inci lengkuas
1 inci belacan
cili kering
asam keping
1 biji bawang besar

cara membuat :
  1. rebus ikan. agak-agak dah masak, tutup api lah kan. heh
  2. blender bawang, lengkuas, cili kering dan belacan
  3. asingkan isi ikan, blender. tulang jangan buang, blender jugak sampai hancuss. then tapis.
  4. masak bahan-bahan yang blender 1st tadi sampai kering. tambah isi ikan.
  5. masak sampai mendidih, pastu masukkan bunga kantan, daun kesum, garam, asam keping, garam secukup rasa. biar mendidih.
  6. sementara tunggu kuah masak, rebus laksa sampai lembut (laksa kena rendam dulu)
  7. siap.
  8. ambik pinggan. isi bahan-bahan. baca bismillah. ngap!

No comments: