sebab hari ni adalah hari cuti .
bila hari cuti = bosangggggg !!!
bila bosanggggg mula lah buang tebiat p library pagi-pagi buta !
buta ka ? dak sangat lah. tapi sebab cuaca tadi sangat-sangat nice so rasa macam romentik ja .
sebab tu panggil pagi buta .
bangun pagi-pagi
setelah dikejutkan fira berkali-kali
aku pun gagah jugak la celik mata
pi mandi , start momo
sorang sebijik , liza, fira , aku
belagak !
bawak pelan-pelan
rasa suasana pagi hari cuti
tak lama kemudian , sampai lah library
parking moto - jalan - naik lif - simpan barang kat loker -
jalan pi kat pintu masuk .
"eh, awat tak leh bukak ni?"
tolak lagi sekali . memang tak boleh .
peliksssss...
pastu teringat hari ni Wesak Dai.
"Eh, Johor amik cuti ni ?" -dang !-
Ok foineeeee....
Lagi frust dari tak dapat makan Tutti Fruity tahuuuuu.....
P amik beg - Berjalan pulang dengan hampa.
................................................................
Untuk hilangkan frust tertonggeng
kami plan nak buat makan - makan .
Jeng jeng
teringin nak makan laksa pulak !
Lagipun si irah teringin sangat nak makan.
Pi cari bahan-bahan masak.
-susah pulak kan nak cari ikan fresh area sini-tawaf 3 kedai tadi-hui-
dah dapat semua barang. jums.
Ni bukan bahan laksa . Ni Tutti Fruity Liza . Diimport Khas dari Welward .
Pencuci Mulut sebelum menerkam laksa.
Sebab hari ni , rumah aku jadi markas memasak,
tugas-tugas khas cik liza buat.
Ni hasil kerja cik liza.
Aku kat dapoq, masak bahan utama.
heh.
tak lama lepas tu.
TADAAAA ~!!
kuah dah siap.semua orang menjamu selera dengan rakusnya.
terutamanya c irah.
yang nampak tangan tu irah punya. haha !
kuah sangat pekat. guna ikan sekilo lebih. =,=''
ni aku punya... wee ~
bahan-bahan :
1 bungkus laksa
1 kg ikan
2 kuntum bunga kantan
1 ikat daun kesum
1 biji timun
salad secukup rasa
1 inci lengkuas
1 inci belacan
cili kering
asam keping
1 biji bawang besar
cara membuat :
- rebus ikan. agak-agak dah masak, tutup api lah kan. heh
- blender bawang, lengkuas, cili kering dan belacan
- asingkan isi ikan, blender. tulang jangan buang, blender jugak sampai hancuss. then tapis.
- masak bahan-bahan yang blender 1st tadi sampai kering. tambah isi ikan.
- masak sampai mendidih, pastu masukkan bunga kantan, daun kesum, garam, asam keping, garam secukup rasa. biar mendidih.
- sementara tunggu kuah masak, rebus laksa sampai lembut (laksa kena rendam dulu)
- siap.
- ambik pinggan. isi bahan-bahan. baca bismillah. ngap!
No comments:
Post a Comment